За Проект Св. Лазар

Новини и съобщения от Проект Св. Лазар
Locked
User avatar
Протостратор
Одрен Св. Лазар
Posts: 39
Joined: Sat Jan 21, 2017 9:33 am
Location: Станимака
Contact:

За Проект Св. Лазар

Post by Протостратор » Sat Jan 21, 2017 5:26 pm

Проект Св. Лазар - България е част от международната група Проект Св. Лазар(Projekt Lazarus), която води своето начало от Чехия. Днес тя има клонове в 20 държави по света.

Клонът на "Проект: Св. Лазар" в България е млада група сформирана през есента на 2015 година, която набира сили и последователи.
Мисията на Проект Св. Лазар България е проучването, изучаването на Орденът на Св. Лазар в Йерусалим, така и опазване на Българската средновековна история.
Имаме за цел да пресъздаваме и реконструираме рицари, сержанти, монаси, занаятчии и простолюдие от Орденът на Св. Лазар Йерусалимски.
Image

User avatar
Протостратор
Одрен Св. Лазар
Posts: 39
Joined: Sat Jan 21, 2017 9:33 am
Location: Станимака
Contact:

Re: За Проект Св. Лазар

Post by Протостратор » Sat Jan 21, 2017 5:27 pm

Кратка история на Орденът на Св. Лазар Йерусалимски

Орденът на Св. Лазар Йерусалимски е основан от кръстоносците в Палестина през 1098 г. въз основа на болниците за прокажени, които са съществували под юрисдикцията на Гръцката патриаршия.
Орденът на Св. Лазар е основат от религиозни поклонници и монаси. Които в началото са имали за цел да охраняват главните пътища в светите земи свързващи завладяните от кръстоносците градове.

Орденът приема в редиците си рицари, болни от проказа, давайки им лечение и закрила, като по този начин те се чувстват равнопоставени със своите „братя по оръжие и съдба“ от другите кръстоносни ордени. Следва „Устава на св. Августин“ и въпреки, че не е признат официално до 1255 г., се ползва с определени привилегии и получава пожертвования.

След падането на Йерусалим през 1187 г. участва в Третия кръстоносен поход и редица битки след него. В битката при Форбия (дн. Газа) на 17 октомври 1244 всички участващи в сражението рицари от ордена, начело с магистъра са убити; участват и в битката при ал-Мансура (8-11 февруари 1250). След падането на Акра през 1291 г. Орденът на св. Лазар се установява във Франция и прекратява участието си в бойни действия.

През 1572 г. част от Ордена на св. Лазар се обединява с Ордена на св. Мавриций в Орден на светите Мавриций и Лазар, но самият Орден на св. Лазар не се разпада, продължавайки дейността си. Днес орденът съществува и има седалища в 25 страни и се занимава с благотворителна дейност.
Image

Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests